Tips voor het bakken van brood in een airfryer

Tips voor het bakken van brood in een airfryer

Veel mensen denken dat een airfryer alleen is bedoeld voor het bereiden van frietjes, snacks en vleesgerechten. Maar je kunt er nog veel meer mee, zoals zelf vers brood bakken! In deze blog geven we je een aantal tips om het meeste uit je airfryer te halen en heerlijk brood te bakken.

Bakken in een airfryer kent diverse voordelen. Zo gaat het sneller dan in een traditionele oven, bespaar je energie, krijg je consistente resultaten en heb je minder schoonmaakwerk. We geven je praktische tips voor een perfect gebakken brood in de airfryer.

Het kiezen van het juiste deeg en recept

Je kunt zowel prefab broodmixen gebruiken als zelfgemaakte deeg. Welke optie je ook kiest, het is belangrijk om de juiste ingrediënten en verhoudingen te gebruiken. Kijk daarom altijd goed naar het recept en houd je daar zoveel mogelijk aan.

Houd er rekening mee dat je recepten voor de oven soms moet aanpassen voor gebruik in de airfryer. Dit gaat voornamelijk om de hoeveelheid vocht in het deeg en de baktijden en -temperaturen. Door te experimenteren, kom je erachter wat voor jou het beste werkt.

Voorbereiding van het deeg

Net als bij het bakken in de oven, moet je deeg kneden en laten rijzen buiten de airfryer. Zorg ervoor dat je voldoende tijd neemt om het deeg te laten rijzen. Nadat het deeg is gerezen, ontlucht je het voorzichtig. Dit doe je door de lucht eruit te drukken en het deeg een aantal keer te dubbelvouwen.

Vervolgens verdeel je het deeg in porties en geef je het de gewenste vorm. Houd hierbij rekening met de grootte van je airfryer en de vormen of bakvormen die je gebruikt.

De airfryer klaarmaken voor broodbakken

Warm je airfryer voor op de juiste temperatuur. Dit zorgt ervoor dat de baktijd nauwkeurig is en je brood gelijkmatig wordt gebakken. Het kan handig zijn om accessoires te gebruiken, zoals bakpapier, inzetrekjes, bakvormen en mandjes. Deze zorgen voor een betere luchtcirculatie en verhinderen dat het brood aan het mandje blijft plakken.

Mocht je geenbakpapier gebruiken dan kun je het mandje eventueel insmeren met een dun laagje olie om plakken te voorkomen.

De baktijd en temperatuur

Sommige airfryers hebben vooraf ingestelde bakprogramma's voor het bakken van brood. Gebruik deze als guideline, maar wees niet bang om handmatig de instellingen bij te stellen. De ideale baktijd en -temperatuur kunnen namelijk verschillen per soort en grootte brood.

Houd er rekening mee dat airfryers gevoelig kunnen zijn voor temperatuurschommelingen, vooral als je tussentijds de lade opent. Probeer dit zo min mogelijk te doen om grote temperatuurverschillen tegen te gaan.

Tips voor een perfect gebakken brood

Als je het deeg in de airfryer plaatst, zorg dan voor voldoende ruimte. Het brood zal tijdens het bakken nog iets uitzetten en je wilt niet dat het tegen de randen van je airfryer plakt. Vermijd daarom overvulling en zorg voor voldoende ruimte tussen verschillende stukken brood.

Controleer tijdens het bakproces regelmatig de kleur en korst van het brood. Draai het brood indien nodig om, zodat het gelijkmatig gaar wordt en aan alle kanten een mooie korst krijgt. Je kunt de gaarheid van het brood controleren door erop te tikken. Klinkt het hol, dan is het brood gaar. Bij twijfel kun je ook een satéprikker in het brood steken. Komt deze er schoon uit, dan is het brood gaar.

Na het bakken: afkoelen en bewaren

Laat het brood na het bakken even rusten voor je het aansnijdt. Dit zorgt voor een betere structuur. Om je brood zo lang mogelijk vers te houden, is het belangrijk om het goed te bewaren. Gebruik bij voorkeur een luchtdichte verpakking en bewaar het brood op kamertemperatuur. Wil je het brood langer bewaren, dan kun je het ook invriezen en later ontdooien.

Conclusie

In deze blog hebben we je een aantal tips gegeven voor het bakken van brood in een airfryer. Door te spelen met deegsoorten, recepten, baktijden en -temperaturen, ontdek je vanzelf wat jouw favoriete broodbereidingsmethode is. Ervaar het gemak en de veelzijdigheid van je airfryer en tover er de heerlijkste broden uit. Veel bakplezier!

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle airfryers.

© 2024 Beste Airfryer, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten