Inspirerende recepten voor een avondje gourmetten met de airfryer

Inspirerende recepten voor een avondje gourmetten met de airfryer

Gourmetten is een gezellige en populaire manier om samen met vrienden of familie te genieten van een heerlijke maaltijd. De laatste jaren is de airfryer aan een ware opmars bezig. Dit handige keukenapparaat heeft inmiddels een vaste plaats ingenomen op menig keukenaanrecht en blijkt ook ideaal om te gebruiken tijdens een avondje gourmetten. Het gemak, gebruik van minder vet, het beperken van geurtjes en de snelle bereiding zijn enkele voordelen van dit veelzijdige keukentoestel. In deze blog delen we een aantal verrassende en heerlijke recepten die je kunt bereiden met behulp van de airfryer tijdens een avondje gourmetten.

Krokante kipnuggets

Wie houdt er nou niet van krokante kipnuggets? Met de airfryer maak je deze lekkernij in een handomdraai.

Ingrediënten:

  • 500 gram kipfilet
  • 100 gram bloem
  • 2 eieren
  • 200 gram (panko) paneermeel
  • Peper en zout
  • Optioneel: kruiden naar keuze

Bereidingswijze:

  1. Snijd de kipfilet in stukjes van gewenste grootte.
  2. Meng de bloem met wat peper en zout in een diep bord.
  3. Kluts de eieren in een ander bord.
  4. Meng het paneermeel met eventuele extra kruiden in een derde bord.
  5. Paneer de stukjes kip door ze achtereenvolgens door de bloem, het ei en het paneermeel te halen.
  6. Leg de gepaneerde kipnuggets in het mandje van de airfryer. Zorg dat ze niet op elkaar liggen.
  7. Bak de kipnuggets in de airfryer op 180°C voor 12-15 minuten, of tot ze goudbruin en gaar zijn. Schud halverwege even om.

Gevulde champignons

Gevulde champignons zijn heerlijk als voorgerechtje of als onderdeel van je gourmetavond. In de airfryer worden ze lekker knapperig van buiten en smeuïg van binnen.

Ingrediënten:

  • 12 grote champignons
  • 100 gram roomkaas met kruiden
  • Optioneel: andere vullingen zoals geraspte kaas of kruidenboter

Bereidingswijze:

  1. Verwijder de steeltjes van de champignons en spoel ze schoon. Droog de champignons vervolgens goed af.
  2. Vul de champignonhoeden met de roomkaas of een andere vulling naar keuze.
  3. Plaats de gevulde champignons in het mandje van de airfryer en zorg dat ze niet op elkaar liggen.
  4. Bak de gevulde champignons op 180°C voor 8-10 minuten, of tot ze gaar en goudbruin zijn.

Zoete aardappelfriet

Knapperige zoete aardappelfriet maak je gemakkelijk en zonder extra vet in de airfryer. Perfect als bijgerecht tijdens het gourmetten.

Ingrediënten:

  • 4 zoete aardappels
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper en zout
  • Optioneel: paprikapoeder

Bereidingswijze:

  1. Schil de zoete aardappels en snijd ze in gelijkmatige frieten.
  2. Spoel de frieten af onder koud water en dep ze goed droog met een schone theedoek of keukenpapier.
  3. Doe de frieten in een kom en meng ze met de olijfolie, peper, zout en eventueel paprikapoeder.
  4. Verdeel de frieten in een enkele laag in het mandje van de airfryer.
  5. Bak de frieten op 200°C voor 10-15 minuten, schud halverwege even om. Bak ze eventueel langer voor extra knapperige frieten.

Serveer de zoete aardappelfriet met een lekkere dipsaus, bijvoorbeeld een yoghurt-knoflooksaus of een kruidendip.

Gegrilde groenten

Rooster in de airfryer allerlei soorten groenten voor een gezond en smaakvol bijgerecht.

Ingrediënten:

  • Diverse groenten naar keuze, bijvoorbeeld paprika, courgette, aubergine, tomaat of champignons
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Optioneel: kruiden en specerijen naar keuze

Bereidingswijze:

  1. Snijd de groenten in gelijkmatige stukken.
  2. Meng de groenten met wat olijfolie, peper, zout en eventuele extra kruiden en specerijen.
  3. Verdeel de groenten in een enkele laag in het mandje van de airfryer.
  4. Rooster de groenten op 180°C voor 10-12 minuten, of tot ze gaar en goudbruin zijn.

Mini-pizza's

Geef je gourmetavond een Italiaans tintje met zelfgemaakte mini-pizza's uit de airfryer.

Ingrediënten:

  • Kant-en-klaar pizzadeeg of zelfgemaakt pizzadeeg
  • Tomatensaus
  • Geraspte kaas
  • Toppings naar keuze, bijvoorbeeld salami, ham, ui, champignons, olijven, paprika of ansjovis

Bereidingswijze:

  1. Rol het pizzadeeg uit en steek er met een glas of ronde uitsteker kleine rondjes uit.
  2. Bestrijk elk rondje met wat tomatensaus. Beleg vervolgens met geraspte kaas en toppings naar keuze.
  3. Leg de mini-pizza's in het mandje van de airfryer. Zorg dat ze niet op elkaar liggen.
  4. Bak de mini-pizza's op 180°C voor 7-10 minuten, of tot het deeg gaar is en de kaas gesmolten en goudbruin.

Vispakketjes

De delicate smaak van vis komt perfect tot zijn recht in een pakketje uit de airfryer.

Ingrediënten:

  • 4 stukken visfilet naar keuze, bijvoorbeeld zalm, kabeljauw of tilapia
  • Aluminiumfolie
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Optioneel: smaakmakers zoals citroen, dille, kappertjes of verse kruiden

Bereidingswijze:

  1. Dep de visfilets droog met keukenpapier. Besprenkel ze met wat olijfolie en bestrooi met peper en zout.
  2. Leg elk stuk vis op een groot stuk aluminiumfolie. Voeg naar smaak andere ingrediënten zoals citroen, dille, kappertjes of kruiden toe.
  3. Vouw de folie dicht tot pakketjes en zorg dat ze goed gesloten zijn.
  4. Leg de vispakketjes in het mandje van de airfryer.
  5. Bak de vispakketjes op 180°C voor 10-15 minuten, afhankelijk van de dikte van de vis. Controleer de gaarheid door voorzichtig één pakketje te openen.

Mozzarella sticks

Een klassieker tijdens een avondje gourmetten: mozzarella sticks. Lekker krokant uit de airfryer!

Ingrediënten:

  • 12 mini-mozzarella's of 2 grote mozzarella's in plakjes gesneden
  • 100 gram bloem
  • 2 eieren
  • 200 gram (panko) paneermeel
  • Peper en zout
  • Optioneel: kruiden naar keuze

Bereidingswijze:

  1. Meng de bloem met wat peper en zout in een diep bord.
  2. Kluts de eieren in een ander bord.
  3. Meng het paneermeel met eventuele extra kruiden in een derde bord.
  4. Paneer de mozzarella door ze achtereenvolgens door de bloem, het ei en het paneermeel te halen.
  5. Leg de gepaneerde mozzarella sticks in het mandje van de airfryer. Zorg dat ze niet op elkaar liggen.
  6. Bak de mozzarella sticks in de airfryer op 180°C voor 5-6 minuten, of tot ze goudbruin en lekker gesmolten zijn.

Dessert: Appelbeignets

Sluit je gourmetavond af met een heerlijk dessert uit de airfryer: appelbeignets!

Ingrediënten:

  • 2 grote appels
  • 150 gram bloem
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 200 ml melk
  • 1 ei
  • Olie om in te vetten

Bereidingswijze:

  1. Meng de bloem, suiker en kaneel in een grote kom. Voeg vervolgens de melk en het ei toe en klop tot een glad beslag.
  2. Schil de appels, verwijder het klokhuis met een appelboor en snijd de appels in plakken van ongeveer 1 cm dik.
  3. Doop de appelplakken in het beslag en zorg dat ze helemaal bedekt zijn.
  4. Vet het mandje van de airfryer licht in met wat olie.
  5. Leg de beignets in het mandje van de airfryer en zorg dat ze niet op elkaar liggen.
  6. Bak de appelbeignets op 180°C voor 8-10 minuten, of tot ze goudbruin en gaar zijn.

Serveer de appelbeignets met poedersuiker, kaneelsuiker of een toefje slagroom.

We hopen dat deze recepten je inspireren om eens te gourmetten met de airfryer en nieuwe smaken en combinaties uit te proberen. Heb je zelf nog leuke ideeën of recepten? Deel ze dan op social media of in de reacties onder deze blog. Eet smakelijk!

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle airfryers.

© 2024 Beste Airfryer, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten