Heerlijke ontbijtrecepten voor de airfryer

Heerlijke ontbijtrecepten voor de airfryer

Airfryers worden steeds populairder voor het bereiden van allerlei soorten gerechten, en meer mensen gebruiken het apparaat nu ook voor het bereiden van hun ontbijt. Er zijn namelijk tal van ontbijtrecepten die gemakkelijk en snel gemaakt kunnen worden in een airfryer, zonder dat het ten koste gaat van de smaak. In deze blogpost zullen we enkele heerlijke ontbijtrecepten voor de airfryer delen, zodat jij je dag kunt beginnen met een smakelijk en voedzaam ontbijt.

Ontbijtrecept 1: Perfectioneer je roerei in een airfryer

Roerei is een klassiek ontbijtgerecht dat vaak in een pan wordt bereid, maar wist je dat je het ook in een airfryer kunt maken? Het gebruik van de airfryer zorgt voor een gelijkmatige garing, waardoor je heerlijk luchtige en zachte roerei krijgt.

  1. Algemene instructies: Klop de eieren in een kom, voeg wat melk of room toe en breng op smaak met zout, peper en kruiden naar keuze (bijvoorbeeld chilivlokken, bieslook of peterselie). Vet een ovenschaaltje of een speciale airfryer-bakvorm in met wat boter of olie en schenk het eimengsel erin.

  2. Ingrediënten toevoegen: Je kunt allerlei ingrediënten toevoegen aan je roerei om het extra smakelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan fijngesneden groenten zoals paprika, lente-ui of cherrytomaten, stukjes (vegetarisch) spek, ham of gerookte zalm en geraspte kaas zoals cheddar of feta. Meng deze ingrediënten door het eimengsel voordat je het in de airfryer plaatst.

  3. Bereidingstips: Plaats het ovenschaaltje of de bakvorm in de airfryer en stel de temperatuur in op 160 graden Celsius. Bak het roerei ongeveer 8 tot 12 minuten, afhankelijk van de grootte van de portie en hoe gaar je het roerei wilt hebben. Houd het roerei goed in de gaten, want de baktijd kan per airfryer verschillen. Haal het roerei uit de airfryer als het nog een beetje zacht is, want het zal nog even doorgaren als je het uit de airfryer haalt.

Ontbijtrecept 2: Airfryer granola

Een lekker en voedzaam ontbijt met yoghurt, fruit en granola in een handomdraai.

  1. Zelfgemaakte granola: Voor het maken van granola in de airfryer meng je havervlokken, noten (zoals amandelen, walnoten of hazelnoten), zaden (zoals pompoenpitten, zonnebloempitten of lijnzaad) en eventueel gedroogd fruit (zoals rozijnen, cranberries of abrikozen) door elkaar. Voeg ook een beetje olie en honing of ahornsiroop toe voor een goede bindende werking en heerlijke smaak.

  2. Bereidingstips: Stel je airfryer in op 160 graden Celsius en plaats de granola in het frituurmandje. Bak de granola, afhankelijk van de hoeveelheid, ongeveer 8 tot 12 minuten. Schud het mandje halverwege de tijd even om, zodat alles goed bakt. Zodra de granola goudbruin en krokant is, is het klaar. Laat het hierna goed afkoelen alvorens je het in een luchtdichte pot bewaart.

Ontbijtrecept 3: Airfryer ontbijtburrito's

Ontbijtburrito's zijn een perfecte weekendbrunch, maar met een airfryer zijn ze ook heel geschikt voor doordeweekse ochtenden.

  1. Ingrediënten: Bak eerst wat eieren, groenten (bijvoorbeeld paprika, ui en tomaat) en optioneel (vegetarisch) gehakt, bacon of chorizo in een pan. Plaats deze vulling op een tortilla en voeg er nog wat geraspte kaas aan toe. Rol vervolgens de tortilla op tot een burrito. Je kunt meerdere burrito's maken, afhankelijk van het aantal personen.

  2. Bereidingstips: Leg de ontbijtburrito's naast elkaar in het frituurmandje van de airfryer en stel de temperatuur in op 200 graden Celsius. Bak de burrito's ongeveer 6 tot 8 minuten, of totdat ze goudbruin en knapperig zijn.

Ontbijtrecept 4: Gezonde appelroosjes met bladerdeeg

Leuke en smakelijke traktatie om indruk te maken op je huisgenoten of gasten.

  1. Instructies: Snijd een appel in dunne plakjes en besprenkel deze met wat citroensap om verkleuring tegen te gaan. Rol een vel (kant-en-klaar) bladerdeeg uit en snijd het in repen van ongeveer 4 cm breedte. Leg de appelplakjes op de bovenste helft van elke strook deeg en vouw de onderste helft van het deeg over de appels. Rol vervolgens de strook op zodat het de vorm van een roosje krijgt.

  2. Bereidingstips: Plaats de appelroosjes in een silicone muffinvorm of ovenschaal en zet deze in de airfryer. Bak de appelroosjes op ongeveer 180 graden Celsius voor 15 tot 20 minuten, of tot ze goudbruin en gaar zijn.

Ontbijtrecept 5: Hartige muffins met groenten en kaas

Een geweldige optie voor een hartig ontbijt met groenten en kaas.

  1. Ingrediënten: Meng in een kom bloem, bakpoeder, zout en peper met een garde. Voeg hieraan toe geslagen eieren, melk en gesmolten boter en roer alles tot een glad beslag. Schep vervolgens geraspte kaas en fijngesneden groenten door het beslag. Optioneel kun je hier ook (vegetarisch) (ontbijt)spek, ham of chorizo aan toevoegen.

  2. Bereidingstips: Vet een siliconen muffinvorm in met wat olie en verdeel het beslag over de vormpjes. Plaats de muffinvorm in de airfryer en bak op 180 graden Celsius voor ongeveer 12 tot 18 minuten, tot de muffins goudbruin en gaar zijn.

Ontbijtrecept 6: Franse toast sticks met siroop

Een eenvoudig en smakelijk ontbijt dat je snel kunt bereiden, zelfs op drukke ochtenden.

  1. Instructies: Snijd dikke plakken brood (bijvoorbeeld brioche of challah) in repen en doop deze in een mengsel van ei, melk, suiker, kaneel en vanille-extract.

  2. Bereidingstips: Leg de broodrepen in het frituurmandje van de airfryer en bak op 180 graden Celsius voor ongeveer 8 tot 10 minuten, tot ze goudbruin en knapperig zijn. Draai de repen halverwege om.

  3. Sausideeën: Serveer de Franse toast sticks met ahornsiroop, karamel-, chocolade- of aardbeiensaus, of dip ze in yoghurt of vers fruit.

Een airfryer is niet alleen geschikt voor snacks en avondmaaltijden, maar biedt ook tal van heerlijke en voedzame ontbijtopties. Door aanpassingen te maken aan recepten en ingrediënten kunnen gebruikers van een airfryer gemakkelijk gezondere ontbijtvarianten bereiden. Met deze zes heerlijke ontbijtrecepten heb je voldoende inspiratie om te genieten van een uitgebreid ontbijt bereid in jouw airfryer.

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle airfryers.

© 2024 Beste Airfryer, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten