Handige accessoires voor het gebruik van een airfryer

Handige accessoires voor het gebruik van een airfryer

In dit artikel gaan we het hebben over handige accessoires die je kunt gebruiken in combinatie met je airfryer. Een airfryer is een keukenapparaat dat hete lucht gebruikt om voedsel te bereiden, waardoor het een gezonder alternatief is voor traditioneel frituren. Doordat er minder vet nodig is, zijn de gerechten die je met een airfryer bereidt niet alleen smakelijker, maar ook makkelijker schoon te maken. Om het maximale uit je airfryer te halen en het gebruiksgemak te vergroten, is het belangrijk om te investeren in accessoires. In deze blog bespreken we een aantal handige accessoires, zonder specifieke producten te benoemen, die je kunnen helpen om je airfryer nog beter te benutten.

1. Bakmandje / frituurmandje

Een goed bakmandje is essentieel voor een gelijkmatige bereiding van je eten in de airfryer. Het bakmandje is gemaakt van een bepaald materiaal en heeft vaak een mesh-achtige structuur, zodat de luchtcirculatie optimaal is en je gerechten gelijkmatig worden gegaard.

Enkele tips voor het gebruik en onderhoud van het bakmandje zijn:

  • Maak het mandje regelmatig schoon om aangekoekte resten en vetophopingen te voorkomen
  • Gebruik eventueel bakpapier of folie in het mandje om schoonmaken nog makkelijker te maken, maar zorg er wel voor dat de lucht nog goed kan circuleren
  • Probeer zware gerechten gelijkmatig te verdelen over het mandje om de druk op het mandje zelf te minimaliseren

2. Grillplaat / -rek

Een grillplaat of -rek kan de mogelijkheden van je airfryer aanzienlijk uitbreiden, doordat je met deze accessoire het apparaat ook kunt gebruiken voor grillen en roosteren. Er zijn verschillende soorten grillplaten en -rekken verkrijgbaar, gemaakt van diverse materialen en met verschillende vormen en maten.

Enkele tips voor het gebruik van een grillplaat of rek in combinatie met de airfryer zijn:

  • Gebruik een grillplaat of -rek dat past bij het formaat van je airfryer, zodat er nog genoeg ruimte is voor de luchtcirculatie
  • Vet de grillplaat of het rek lichtjes in met olie om het aanbakken van voedsel te voorkomen
  • Controleer regelmatig tijdens het koken of je gerechten niet te snel gaan en pas indien nodig de temperatuur of baktijd aan

3. Bakvormen

Bakvormen die speciaal ontworpen zijn voor gebruik in een airfryer maken het mogelijk om ook te bakken met je airfryer. Denk hierbij aan het bereiden van cake, muffins of brood. Siliconen bakvormen zijn hiervoor uitermate geschikt vanwege hun flexibiliteit en hittebestendigheid.

Enkele tips voor het gebruik en schoonmaken van bakvormen in de airfryer zijn:

  • Vet de bakvormen lichtjes in met boter of olie om het aanbakken van je baksels te voorkomen
  • Controleer regelmatig tijdens het bakken of je gerecht al gaar is en pas indien nodig de baktijd aan
  • Laat de bakvormen goed afkoelen voordat je ze schoonmaakt en gebruik een zachte spons of doek om beschadigingen te voorkomen

4. Thermometer

Het gebruik van een thermometer bij het bereiden van vlees, vis of gevogelte in de airfryer is belangrijk om ervoor te zorgen dat je gerechten gaar zijn, zonder dat ze uitdrogen. Er zijn verschillende soorten thermometers verkrijgbaar die geschikt zijn voor gebruik met een airfryer.

Enkele tips voor het gebruik van een thermometer tijdens het koken zijn:

  • Plaats de thermometer in het dikste gedeelte van het vlees, zonder het bot te raken, om een accurate meting te verkrijgen
  • Houd rekening met de aanbevolen kerntemperaturen voor verschillende soorten vlees en vis, zodat je altijd weet wanneer je gerecht gaar is
  • Verwijder de thermometer voorzichtig uit het vlees om beschadigingen te voorkomen

5. Tangen en spatels

Tangen en spatels zijn onmisbaar keukengerei om je eten veilig en eenvoudig in de airfryer te verplaatsen of te draaien, zonder je handen te branden. Kies voor materialen die geschikt zijn voor gebruik met een airfryer, zoals hittebestendige siliconen of roestvrijstaal.

Enkele nuttige tips voor het gebruik van tangen en spatels in combinatie met de airfryer zijn:

  • Gebruik tangen met een lang handvat om te voorkomen dat je handen te dicht bij de hitte komen
  • Kies spatels die flexibel genoeg zijn om onder het eten te schuiven, maar stevig genoeg om het gewicht te dragen
  • Reinig tangen en spatels na gebruik om smaakoverdracht naar andere gerechten te voorkomen

6. Beschermende accessoires

Om je keukenblad te beschermen tegen de hitte die vrijkomt bij het gebruik van de airfryer, is het verstandig om een hittebestendige trivet of mat aan te schaffen. Daarnaast zijn hittebestendige handschoenen geen overbodige luxe om je handen te beschermen tijdens het gebruik van de airfryer.

7. Onderhoud en schoonmaken van de airfryer

Regelmatig schoonmaken is belangrijk voor de levensduur en prestaties van je airfryer. Speciale borstels voor het reinigen van het bakmandje en andere accessoires kunnen hierbij helpen.

Enkele schoonmaaktips voor de airfryer en accessoires zijn:

  • Zorg ervoor dat de airfryer volledig is afgekoeld voordat je deze schoonmaakt
  • Gebruik warm water en een mild afwasmiddel voor het schoonmaken van de airfryer en accessoires
  • Droog de onderdelen goed af na het schoonmaken om roestvorming te voorkomen

Conclusie

Accessoires kunnen het gebruik van een airfryer eenvoudiger, veelzijdiger en veiliger maken. Het is belangrijk om accessoires te kiezen op basis van je eigen voorkeuren en behoeften. Door te investeren in kwalitatieve accessoires haal je het maximale uit je airfryer en verleng je de levensduur van je apparaat.

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle airfryers.

© 2024 Beste Airfryer, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten